Hur ofta vi tömmer tarmen varierar mycket. Det är normalt att tömma tarmen från tre gånger per dag till en gång var tredje dag.
Tarmarna är en del av mag-tarmkanalen och har till uppgift att sönderdela maten vi äter, absorbera näringsämnen till blodet och att göra sig av med överskottet som kroppen inte har någon nytta av. Processen börjar med munnen och slutar med ändtarmen.
I tunntarmen absorberas näringsämnena. Varje dag levereras 500-1500 ml avfallsprodukter till tjocktarmen. Tjocktarmen tar hand om överskottsprodukterna som har samma konsistens som ärtsoppa när det kommer ifrån tunntarmen till tjocktarmen.
Tjocktarmens uppgift är att resorbera vätska ifrån överskottsprodukterna och forma det till avföring. Per dygn så produceras 150 – 200 ml slaggprodukter/avföring.
Avföringens konsistens kan variera från mycket lös avföring till hårda klumpar och beror ofta på hur länge avföringen har varit i tjocktarmen och hur mycket vätska som resorberas. Bäst är mjuk avföring.
För det mesta är ändtarmen tom eller nästan tom. Mest avföring når ändtarmen på grund av så kallade massrörelser, som sker då och då. Dessa massrörelser är som en tryckvåg som förflyttar tarminnehållet i tjocktarmen genom hela tjocktarmens längd till ändtarmen på en gång. Vi upplever då behov av att tömma tarmen.
Tömningen kopplas hos de flesta människor till födointag, den så kallade gastrokoliska reflexen. När maten kommer till magsäcken så sätter det igång en massrörelse i tjocktarmen. Detta kan leda till att en del människor behöver tömma tarmen ganska snart efter måltid. För de flesta människor så är tarmaktiviteten lugn på natten. Dagens första mål tillsammans med att man rör på kroppen gör frukost, borstar tänderna och klär sig stimulerar tarmen till att börja röra på sig. Detta leder till att många människor behöver tömma tarmen efter frukost. Men det finns även de som vaknar på morgonen och behöver tömma på morgonen. Sociala vanor och dygnsrytmen har stor betydelse för när tarmen tömmer sig.
Det tar normalt en till tre dagar för maten att passera mag-tarmkanalen och 90 % av den tiden finns födan i tjocktarmen.
Hur ofta ska jag tömma tarmen?
Här finns det stora variationer. Allt ifrån tre gånger per dag till en gång var tredje dag är normalt. De flesta av oss diskuterar inte hur ofta vi tömmer tarmen med vår omgivning. En liten del av befolkningen blir besatta av att det är helt nödvändigt att tömma tarmen varje dag och spenderar mycket tid på toaletten eller tar laxerande medel för att kunna tömma. Ofta är detta inte nödvändigt.
Normal tömning
När avföringen kommer till ändtarmen och det är ett lämpligt tillfälle att tömma tarmen slappnar den inre sfinktern och den yttre sfinktern av och tarmen rätas ut och tarmtömning möjliggörs. Om sensibiliteten är normal så kan vi känna skillnad på luft, om det är lös eller fast avföring.
Runt om den interna sfinktern finns den externa sfinktern som är tjockare. Denna muskel som ligger runt ändtarmen kan du påverka med viljan och knipa med. Den liknar dina muskler i armar och ben som du ju kan bestämma om du ska spänna eller slappna av.
Om tömningsbehovet inträffar vid ett olämpligt tillfälle så kan du knipa med den yttre sfinktern och bäckenbotten och vänta till ett tillfälle då det passar bättre. Avföringen glider då upp en bit i ändtarmen, signalen att tömma tarmen försvinner och det är det som gör att vi kan vänta och inte behöver gå och knipa hela tiden. Detta är något vi oftast gör utan att tänka på det.
Om man ofta nonchalerar signalen att gå och tömma tarmen kan det leda till förstoppning, ju längre tid avföringen finns i tjocktarmen ju mer vätska sugs upp och avföringen blir hårdare.
Detta är ett komplicerat system och det finns många orsaker till att det kan vara svårt att tömma tarmen.