Förstoppning hos barn beror hos de flesta inte på någon bakomliggande sjukdom. Ett felaktigt beteende i samband med tarmtömningssignaler är den vanligaste orsaken till problemet. Det är dessa barn med så kallad funktionell förstoppning som detta dokument handlar om. De barn som har en sjukdomsorsakad förstoppning ska remitteras vidare till specialistklinik.
Hur vanligt är förstoppning hos barn?
Förstoppning är en vanlig åkomma och drabbar ca 3 % av barnen i västvärlden enligt Tabbers (2011) och mellan 0,7-29,6 % enligt Nurko et al (2011). (1, 2)
Orsaker till förstoppning hos barn
Det finns många anledningar till att barn utvecklar förstoppning och avföringsinkontinens. Orsaken är inte helt känd. Att barnet går och håller sig är troligen den vanligaste orsaken till förstoppning hos barn över ett år. Detta är ofta en följd av tidigare stora, hårda och smärtsamma tarmtömningar. Av barnen som har problem med avföringsläckage beror cirka 80 % på förstoppning. (2, 3)
Förstoppning utan någon bakomliggande organisk sjukdom kallas för funktionell och utgör ca 95 % av alla förstoppningar. Det innebär att resterande ca 5 % av barnen med förstoppning har en bakomliggande sjukdom som orsakar besvären.
Exempel på andra orsaker till förstoppning
Medfödda missbildningar:
Anorektala missbildningar, ryggmärgsbråck och andra missbildningar i ryggslutet, megarectum medfödd eller upptäcks tidigt i livet, Hirschprungs sjukdom.
Förvärvade:
Fissurer i anus efter stora och hårda avföringar. Infektioner. Allergi. Megarectum kan utvecklas om barnet håller sig och det då samlas stora mängder avföring i tarmen.
Operationer i buken:
Ileus, appendicit, invagination och adheranser.
Psykologiska:
Stress och rädsla för att bajsa på grund av mobbing i skolan, sexuella övergrepp eller misshandel kan förekomma. Äldre barn som har förstoppning kan förneka att de ens är bajsnödiga.
95 % | Funktionella orsaker | - Brist på toaletträning.
- Pott/toafobi.
- Undvikande av andra toaletter än hemmets.
- Rädsla för att bajsa pga smärta vid tömning.
- Ges inte utrymme för lugna toalettbesök.
- Kostens kan påverka negativt.
|
5 % | Medfödda missbildningar | - Hirschprungs sjukdom
- Analatresi
- Analstenos
- Sacrala teratom
- Intestinal neuronal dysplasi
- Intestinal pseudo-obstruktion
- Lipom
|
Neurologiska | - Ryggmärgsbråck
- Fjättrad ryggmärg
- Spinal tumör
- Spinala trauman
- Förvärvade hjärnskador
|
|
Neuropsykiatriska | ADHD, Aspergers eller Autism |
Psykogena/psykiatriska | - Anorexi eller otillräckligt matintag
- Depression
|
Metabola/endokrina | - Hypothyrodism
- Diabetes mellitus
- Hypercalcemi
- Hypokalemi
- Vitamin-D intoxikation
|
Andra orsaker | Mediciner: Opioider, antikolinergika eller antidepressiva |
- Sexuella övergrepp
- Mobbning
- Misshandel
|
Födoämnesintolerans & allergi: Celiaki eller mjölkprotein |
Cystisk Fibros |
Kost: Lågt fiberintag, malnutrition eller dehydrering |
Fysiologiska orsaker:- Dyskoordination i bäckenbotten
- Nedsatt känsel rektalt och/eller analt
- Långsam tarmmotorik
- Extern och intern sfinkterdysfunktion
|
Motilitetstörningar:- Idiopatisk megacolon
- Långsam tarmmotorik
- IBS
|
| | Tidigare sjukdomar och operationer i buken:- Adherenser
- Ileus
- Invaginationer
|
Referens (tabell)
Constipation Guideline Committee of the North American Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition. Evaluation and treatment of constipation in infants and children: recommendations of the North American Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition. J PediatrGastroenterol Nutr. 2006 Sep;43(3):e1-13. PubMed
Förstoppningens effekt på tarmen
Barn som går och håller sig länge och inte bajsar kan lagra bajs i sista delen av tjocktarmen. Detta gör att bajset blir hårdare, större och därmed svårare att bajsa ut. Detta kan orsaka att ändtarmen kan bli vidare, så kallad megarektum. Den vida tarmen gör att barnet lättare samlar på sig bajset utan att känna att det är dags att bajsa. Den stora mängden bajs gör också att det lättare uppstår avföringsinkontinens. (4) Barnet känner inte att det står bajs i rektum och tömningsreflexen kan fungerar sämre.
Många andra symtom kan vara förstoppning;
- Tarmtömningssvårigheter från spädbarn och upp till större barn. Skrikighet/kolik på små barn. Buksmärtor i alla åldrar.
- Dålig viktuppgång, dålig aptit eller matvägran.
- Feber och/eller kräkningar.
- Analfissurer, prolapser, blödningar från anus och smärta analt.
- Huvudvärk, trötthet, hängig och håglös.
- Urinläckage eller urinretention.
- Gångrubbningar
- Beteendestörningar och anorexi
Förstoppning hos spädbarn
Även hos spädbarn under ett år är den funktionella förstoppningen vanligast. Förstoppning i denna ålder kan uppstå då barnet börjar med smakportioner. Då ändras också bajsets konsistens som kan kännas annorlunda och obehaglig för barnet. Mjölkproteinallergi och glutenintolerans uppstår då man utsätts för livsmedel innehållande dessa vilket kan visa sig som förstoppning.
Barn som inte vill bajsa
Ett barn som har ont när det bajsar undviker detta och håller emot. Vid behandling av förstoppning är det därför viktigt att bajset blir mjukt så att barnet inte upplever obehag när det bajsar. Att ha mjukgörande behandling i tillräcklig dos är viktigt. Smärtlindring lokalt i rumpan kan också användas i början innan bajset blivit mjuk och för att påskynda läkning av eventuella sprickor. Läs med under ”Smärta vid tarmtömning” under behandling av förstoppning.
Förstoppning hos förskolebarn och äldre
Nedan följer en redogörelse för olika problem i förskola och skolan för barnen som kan inverka negativt i en behandling av förstoppning.
Sen blöjavvänjning
Barn som har blöja för länge kan ha lättare att få förstoppning.
Effektiva blöjor
Dagens blöjor är för bra att absorbera vätska. Det gör att barnen inte känner obehag att gå med en blöja med kiss eller bajs i.
Stress i barnens vardag
Vuxna har kanske inte tid att träna barnen att gå på toaletten eller pottan om de samtidigt arbetar. Påbörjas potträningen när föräldrarna är hemma med barnet finns mer tid för detta.
Det är roligare att leka
Barn som går på förskolan eller skolan gör så mycket annat som är roligare än att gå på toaletten. Det gör att barnen lätt prioriterar bort toalettbesöken vilket kan resultera i problem med exempelvis förstoppning och avföringsläckage.
Äckliga och lyhörda toaletter
För att vilja gå på toaletten är det viktigt med fräscha och trygga toaletter. Toaletter som inte städas så ofta och där det skräpas ner undviks. Viktigt att toaletten också ligger avskilt utan att det samlas andra elever utanför som kan störa. Många är också rädda för att det ska höras ut från toaletten att det plumsar eller skvalar vilket kan upplevas som pinsamt. Toaletten ska också ha ett bra lås som inte går att öppna utifrån.
Barnet får inte gå på toaletten när det behöver på lektion
En del elever upplever att de inte får gå på toaletten på lektionen då läraren upplever att lektionen störs av för mycket spring. Många lärare tycker att eleverna ska sköta toalettbesöken på rasterna medan eleverna hellre går på lektionen då det är lugnare utanför toaletten. (7)
Barnet kan inte torka sig
Ett barn som inte lärt sig torka sig efter det har bajsat kan undvika att gå på toaletten i skolan eller dagis på grund av det inte vet vem som ska hjälpa till att torka.
Barnet känner inte behovet av att bajsa
En del barn har lärt sig att ignorera blåsans och tarmens signaler så effektivt att det inte känner något behov av att gå på toaletten. Det behövs då regelbundna besök under dagen som är förutbestämda. En stor hjälp är då om personalen på förskolan eller skolan kan hjälpa till att påminna eller ta barnet till toaletten på bestämda tider.