Toalettrutiner

Hur ofta ska barn kissa?

Normalt kissar barn mellan 4-8 ggr/dag vilket innebär ca var 3:e till var 4:e timme. Barnet ska kissa första gången strax efter uppvaknandet och sista gången strax innan sänggåendet. Det är inte onormalt att ibland behöva gå upp och kissa på natten.

Om barnet kissar färre gånger än 4 gånger är risken att blåsan töms ofullständigt pga av överfyllnad/uttänjning av blåsan. Det innebär att det finns urin kvar i blåsan vilket ökar risken för urinvägsinfektion.

Hur ska barnet sitta på toaletten?

Friska barn tömmer sin blåsa lika bra vid sittande som vid ståendes kissning. Om barnet har svårt att tömma blåsan rekommenderas däremot att barnet sitter och kissar vilket gäller både för pojkar och flickor. Detta gör att barnet slappnar av lättare i bäckenbotten och det är lättare att kunna sitta en lite längre stund på toaletten än vid stående.

Så här ser en bra sittställning ut

  1. Dra ner byxorna ordentligt. Nedanför knäna och helst så att man ser strumporna.
  2. En låg pall under fötterna ger stöd till barn som inte når ner och kan stödja sig mot golvet.
  3. Se till att barnet sitter stadigt på toalettstolen.
  4. En framåtlutad position med armbågarna på knäna är oftast bekvämast.
  5. Låt barnet sitta med benen lite isär.

Detta innebär att barnet sitter avslappnat och att blåsan kan tömma sig som bäst.

Hur länge ska barnet sitta på toaletten?

Vid problem med att tömma blåsan är det bra att låta barnet sitta en stund på toaletten. Vill barnet inte sitta kvar kan en förälder sitta med och bjuda på roligt tidsfördriv som att läsa eller sjunga . Äldre barn kan sitta själva med en stol framför som stöd och en bok eller tidning att titta i. Det kan vara en fördel att i början ha ett belöningssystem så att barnet uppmuntras att sitta tiden ut. Att ställa en klocka eller äggur på larm kan vara bra för att få en känsla för hur länge man ska sitta.

Hur kan barnets tömning av blåsan bli så bra som möjligt?

Om barnet har problem att tömma blåsan helt ökar möjligheterna till en komplett blåstömning genom att dubbelkissa. Detta förutsätter att barnet kissar avslappnat enligt ovan beskrivet. När barnet känner sig klar efter några minuter ställer han/hon sig upp och joggar/går på stället i ca 10-15 sekunder. Efter detta sätter sig barnet igen och försöker nu kissa ut det som eventuellt finns kvar i blåsan utan att krysta.

Kan man träna barnet att kissa bättre?

Ja, det går bra! Barn som kissar på sig eller får springa orimligt ofta på toaletten kan ha nytta av att träna blåskontroll. Träningen går till så att barnet regelbundet ska starta och kissa utan att vara kissnödig. Detta sker dagtid, oftast med ett intervall på ca 2 timmar men ibland tätare. Då barnet tränar på att starta och kissa stärker man barnets kontroll av blåsan. Barnet lär sig att bestämma över blåsan, att i lugn och ro kunna gå till toaletten för att kissa på barnets villkor istället för tvärtom. Träningen upplevs ibland ansträngande för familjen. Då kan det vara bra att skjuta upp träningen till ett senare tillfälle då familjen har bättre möjlighet att medverka. Förskola och skola kan ha svårt att följa ett så strikt schema, men med någon typ av påminnelse av t ex skolsyster, lärare, klocka, mobil eller liknande, kan barnet stödjas på ett bra sätt.

Kategori 
Barn blåsa