Skrattinkontinens
Genuin skrattinkontinens är ovanligt men hos några barn och ungdomar under och strax efter puberteten, mest flickor, kan ett skrattanfall utlösa miktionsreflexen. Det innebär att barnet ”kissar på sig” vilket betyder att blåsan på några sekunder tömmer sig helt och kläderna blir genomblöta. Skrattinkontinens kan sannolikt inte förklaras varken som problem med blåsan eller själen, men kan kanske betraktas som en ”felkoppling” i hjärnan där hjärnbarkscentrum som normalt ger blåsan den medvetna ordern att tömma sig fallerar. Skrattinkontinens kan alltså vara en irreguljär central reflex. Sanningen är att ingen vet men skrattinkontinens ska inte förväxlas med inkontinens hos barn med överaktiv detrusor, vilka kan kissa på sig när som helst när koncentrationen brister till exempel vid ett skrattanfall. Det finns barn med genuin skrattinkontinens som visar sig ha en överaktiv blåsa då de undersöks närmare.
Behandling av skrattinkontinens
Behandling av skrattinkontinens kan bestå av regelbundna miktioner för att behandla eventuell överaktiv blåsa. En överfylld blåsa utgör dessutom en onödig risk vid ett hastigt påkommet skrattanfall. Ett sätt att angripa plötsliga trängningar är att försöka hindra blåskontraktionen att utlösas fullt ut. Ett av barnen ofta prövat och effektivt sätt att hämma kraftiga trängningar är att försöka trycka på de nerver som kan inhibera en blåskontraktion t.ex genom att knipa runt penis eller pressa upp handen eller hälen i vulva. Vid fotknölarna finns inhibiterande nerver som kan aktiveras vid tå-hälrörelser (barnet steppar). Knipträning och inhiberingsövning kan behöva tränas för att ta till vid akut påkommande trängningar men någon evidens för lämplig behandling vid genuin skrattinkontinens finns ännu inte. Läkemedelsbehandling med blåshämmande läkemedel (antikollinergika), vanligen en tillfällig dos inför speciella tillfällen, kan hjälpa en del barn. I vissa fall kan ges behandling med metylfenidat (Concerta® etc)
Referenser
Mattsson S & Nevéus T (red), Sängvätning och annan inkontinens hos barn. Studentlitteratur, Lund 2011
Richardson I, Palmer LS. Successful treatment for giggle incontinence with biofeedback. J Urol. 2009 Oct;182(4 Suppl):2062-6. Epub 2009 Aug 20.