Bäckenbottenträning

Bäckenbottenmuskulaturen har en viktig funktion i blåsans arbete. Den ska fungera som ett stöd när blåsan fylls på och dessutom snabbt och med kraft kontraheras vid trängning och när barnet brister ut i skratt. Dessutom ska bäckenbottenmuskulaturen kunna slappna av så att en miktion kan ske utan ansträngning.

Barn och ungdomar har sällan svagheter i bäckenbottenmuskulaturen. Därför behöver de inte träna den i vanlig mening, det vill säga för att öka styrkan i bäckenbotten. Däremot används bäckenbottenträning i syfte att lära barnet kroppskännedom och för att öka dess medvetenhet om sin bäckenbotten för att på så sätt kunna använda sig av den i vissa situationer.

Barn med detrusor-sfinkter dyskoordination, som innebär att barnet inte slappnar av i bäckenbottenmuskulaturen i samband med miktion, är vanligt. Dessa barn är hjälpta av att träna avslappningsövningar för att få en bättre blåstömningsteknik.

Barn med skrattinkontinens är en annan, inte så vanlig grupp som kan vara hjälpta av att bli medvetna om sin bäckenbotten för att snabbt kunna kontrahera den i samband med skratt.

Gör så här

Lär barnet var bäckenbottenmuskulaturen sitter. Använd olika övningar för att lära barnet att knipa kontra att slappna av.

Kategori 
Barn blåsa