Urindroppsamlare

Urindroppsamlare är avsedda för män med stora läckage och ska inte användas av personer som kissar portioner, men inte hinner till toaletten. Dessa ska istället tränas och använda droppskydd. Urindroppsamlare är numera av ett syntetiskt material, eftersom latexallergi är mycket vanligt. Urindroppsamlare har inbyggd häfta och har pårullningsstrip och applikator för att underlätta påförandet.

Utprovning av urindroppsamlare

Urindroppsamlare provas ut noggrant både beträffande storlek och modell. Demonstrera för patienten på en attrapp, rör eller liknande, så att han kan se hur man applicerar urindroppsamlaren. Visa hur man kopplar till urinuppsamlingspåse och uppfästningsanordning. Visa också hur man tar av urindroppsamlaren och hur man gör sig av med använt material.

Tvätta penis vid utprovning, även bakom förhuden, och torka väl. Använd gärna oparfymerad flytande tvål. Därefter förs förhuden tillbaka igen. Raka av hårväxt om det behövs. Urindroppsamlaren får inte slita i håren. Tänk på att penis måste var ”fylld” så patienten bör helst stå upp. Rulla upp urindroppsamlaren med hjälp av applikatorn och strippen och ”värm” fast den en kort stund med handen enligt medföljande bruksanvisning. Avsluta alltid genom att dra lätt i urindroppsamlaren och kontrollera att den sitter fast. Uppfästningsanordning med urinuppsamlingspåse appliceras på benet eller sängen. Se till att koppla slangen rak från påsen till urindroppsamlaren, i annat fall kan urindroppsamlaren lätt vrida sig och flödet stängs av.

Urindroppsamlaren ska kavlas eller rullas av för att undvika slitage på huden.


Senast granskad 2013-08-27