Absorberande produkter

Absorberande produkter finns i många olika storlekar och utformningar anpassade för olika former av urinläckage. Det viktigaste är att skyddet håller tätt, har en hög och snabb absorptionsförmåga och kan hålla kvar urinen utan att det känns vått. För att anpassa skyddets storlek och absorptionsförmåga till läckagemängden används läckagetest. En vanlig brevvåg går lätt att använda. En del produkter passar bättre för avföringsläckage. Där är det inte absorptionsförmågan som är viktigast utan att skyddet kan samla upp avföringen. Oftast krävs då ett längre skydd.

Uppbyggnad

  • Non-woven är beteckningen på ett ytskikt närmast kroppen som är mjukt mot huden utan att det känns vått.
  • Fördelningsskikt är en speciell fluffmassa som till exempel blue-dry, safety patch som snabbt ska fördela och leda bort urinen från huden.
  • Absorptionsskiktet består oftast av både cellulosafluff och superabsorbenter. Skiktet ska suga upp och behålla urinen. Cellulosafluff absorberar urinen mycket fort, medan superabsorbenterna har långsam absorptionshastighet men har förmågan att hålla kvar urinen, vilket inte cellulosafluff har.
  • Lukthämmande superabsorbent ingår i flertalet absorberande produkter
  • Kolfilter kan ingå som lukthämmare speciellt för avföringsinkontinens
  • Spärrskikt. De flesta absorberande skydd har ett spärrskikt av plast som oftast är uppvikt runt kanten. Allt flera produkter har luftgenomsläppligt spärrskikt så kallad air.
  • Läckagebarriär finns på en del skydd för att förhindra sidoläckage. Genom att skålforma produkterna skapar man en behållare som minskar risken för läckage.
  • Elastiktrådar finns för att underlätta skålformen.
  • Våtindikator finns på flertalet större skydd för att visa mängden urin i skyddet.

Fixering av absorberande produkter

Valet av fixeringsbyxa och byxstorlek kan vara avgörande för om skyddet läcker eller inte. Därför är det viktigt att ta hänsyn till användarens och skyddets storlek. Skyddet ska hållas på plats även i vått tillstånd. Välj först en mindre byxa för att vid behov övergå till en större. I en för liten byxa viks skyddets kanter utåt och passformen i grenen minskar. En för stor byxa glider och hålls inte på plats när skyddet blir vått. Skyddet ska sitta stadigt på plats tätt intill kroppen så att skålformen bibehålls. Ofta kan en tättsittande trosa eller kalsong vara tillräcklig som fixeringsbyxa.
En del fixeringsbyxor kan tvättas några få gånger, medan andra är av textilt material och kan tvättas många gånger. Dessa krymper oftast något i första tvätten (inräknad i storleken) och är främst avsedda för personer som behöver hjälpmedel en längre tid.

Absorberande flergångsbyxor

Tvättbara inkontinensbyxor med absorberande gren kan användas istället för engångsskydd. Dessa är avsedda för små till medelstora läckage. Grenen bör sköljas ur direkt efter användning, därefter tvättas byxorna i 60 grader. Mjukmedel får inte användas eftersom det försämrar absorptionsförmågan. Byxorna bör tvättas före första användningen.

Underlägg, bäddskydd finns i många storlekar och modeller till stolar, rullstolar, sängar etc. De finns både som engångsmaterial bestående av cellulosafluff, superabsorbent och plast och som flergångsskydd.

Bra att veta

Absorberande inkontinensskydd får inte slängas i toaletten


Senast granskad 2012-10-08